27.06.2013 10:18

Jak třídit prádlo

Podle barvy 

Známá je poučka praní bílého prádla zvlášť. V případě, že se vám povede shromáždit pračku stejně barevného prádla, máte vyhráno. Čím podobnější barvy perete, tím méně ztrácíte jejich barevnost. Vyplatí se prát zvlášť černé a tmavé prádlo. 

 

 

Podle materiálu

Jak všude všichni píší čtěte si visašky na oblečení a řiďte se pokyny- naprostá blbost, na visačce se akorát dočtete jestli je z bavlny, umělých vláken (např. polyester) nebo z vlny. Potom skoro všude je symbol 30 stupňů, žehlit na nejnižší teplotu a jinak všechno zakázáno. To vám opravdu nic neřekne.

Nejdůležitější je prádlo rozdělit podle barev a potom bavlnu a syntetická vlákna můžete prát úplně v klidu dohromady-to je takové to standartní praní a speciální oblečení prát zvlášt, to je: vlna (vlněné svetry a šály) , ryfle, nepromokavé zimní bundy, záclony, ložní prádlo, prádlo co "chlupatí" např. deky a koupelnové předložky... Na speciální dávky prádla uvedu speciální postupy údržby. 

 

 

Podle míry ušpinění

Další blbost co se lidem vštipuje do hlavy, dokážete si představit, že třídíte prádlo podle materiálu, každou barvu zvlášt a ještě třídit podle špinavosti? Nesmysl! To by jste mohli prát každý kousek prádla zvlášt! Odolné skvrny můžete před praním potřít tekutým odstraňovačem na skvrny a nechat působit, nebo na namočit v pracím roztoku na několik hodin a potom hodit do pračky a vyprat společně. Vyjímka jsou např. monterky zamazané od šmíru a motorových olejů, ty se perou zvlášt na program pro bavlnu na minimálně 60 stupňů.

—————

Zpět


Kontakt

dokonalé praní