27.06.2013 13:29

Jaký zvolit prací program a teplotu, jak pračku naplnit, jak dávkovat prací prostředek

Vaše pračka určitě nabízí nepřeberné množství programů, většina z nich je ale v podstatě na stejné brdo. Nabídka obvykle obsahuje programy pro bavlnu, syntetiku, jemné prádlo, vlnu a rychlé programy. Potom nabídka dalších 100 programů např. pro džíny, košile, sportovní prádlo, záclony, dětské prádlo, úsporné programy atd. Některé vám budou vyhovovat, jiné ne, musíte si to vyzkoušet, doporučuji si přečíst návod od pračky, možná zjistíte i to co nevíte :) 

 

Já pro klasické praní používám program pro bavlnu při 30-40ti stupních, je důležité aby program nebyl zbytečně zkrácený, protože pro kvalitní praní potřebujete čas, dostatek vody, dostatek prostoru v bubnu a kvalitní prací prostředek. Teplota zase není až tak důležitá jak si všichni myslí, kvalitně lze vyprat i na 30 stupňů! Hodně důležitý faktor je i ten čas, je lepší zvolit program o délce 2 hodiny s teplotou 30 stupňů než program na hodinu při 50ti stupňích. Prací prostředek se musí plně rozpustit a skvrny se rozpouští postupně, hodinové programy jsou moc krátké na praní skvrn, bílé prádlo také šedne a nebude krásně bílé. Úplně zapoměňte na programy na 15 minut nebo 30 minut, to jsou programy úplně k ničemu, ani při výběru pračky se tím neřiďte, program i pro málo ušpiněné prádlo by neměl být kratší než 45 minut! Důležité je také předem ošetřit odolné skvrny (namáčení, nalití odstraňovače na skvrny). Jak jsem psala, většinou peru na 30, šetří to barvy i vlákna a v neposlední řadě i energii, na 40 peru více špinavé prádlo (např. bílé) a na 60 odděleně ložní prádlo nebo extrémně špinavé (monterky), na vyváření zapoměňte, nejenže prášky už při této teplotě ztrácí svou účinnost ale praní na 90 spotřebuje asi 5krát více energie jako praní na 30!  Při vyváření se také ničí vlákna! Mikroorganismy se ničí už při teplotě 60 stupňů. 

 

 

Praní jemného prádla

Záclony vyžadují šetrný program a nízké otáčky odstřeďování, stejně tak choulostivé kousky vašeho šatníku. Vlněné prádlo většinou peru v ruce, protože pračky mají nastavený program pro vlnu úplně špatně (spotřebuje třeba 80 litrů a stejně nevypere).

 

Dostatek vody-to asi zajistí vaše pračka ale vyhněte se super úsporným programům, trvají většinou 3 až 4 hodiny a perou a máchají skoro na sucho, prádlo potom bude odřené a špatně vymáchané! Eco programy většinou perou na nižší teplotu než je nastavená (např. místo 60 pouze na 40) a to pro praní ložního prádla není dobré. Intenzivní máchání (u většiny praček jako přídavná funkce kterou zvolíte k programu) využijete když perete ložní prádlo nebo dětské prádlo, nebo prádlo pro osoby kteří mohou být náchylní na zbytky pracích prostředků v prádle (osoby s citlivou kůží). Pračka bude máchat ve větším množství vody a odstraní téměř věškerý prací prostředek z prádla.

 

Dostatek prostotu v bubnu- to znamená, že pračku nesmíte naplnit k prasknutí! 

Ideální stav je, když prádlo postupně vkládáte do pračky, zkontrolujete kapsy a nad prádlem necháte prostor 10-15 cm vzduchu, to je velmi důležité, prádlo se musí převalovat a propírat, když bude jen stlačené v bubnu, nejenže se špatně vypere ale bude i velmi pomačkané! Zapoměńte na to aby jste prádlo vážili, když výrobce pračky uvádí 7 kg tak do pračky se vejde max. tak 5 kg (tak to dělají všichni, ale už i 5 kg je pořádná hromada prádla). Naopak nezapínejte pračku pokud je naplněná méně než z 1/3 pračka se může "poblbnout" a napustit třeba více vody než při plné pračce (znám z vlastní zkušenosti, i od kamarádek).

 

 

 

Kolik dávkovat pracího prostředku?

Největší chybou kterou hospodyňky dělají, je to, že dávkují pr. prostředek "od oka" Na obalu je uvedeno dávkování podle tvrdosti vody a podle ušpinění prádla, při menší dávce prádla ubíráme dávku! Podle té tabulky to pochopí snad každý :) Pozor! Každý prací prostředek má jinou koncentraci, to znamená, že toho se může dávkovat 80 ml a toho třeba 120 ml, musíte se vždy podívat a přesvědčit se. Při malém dávkování se prádlo špatně vypere, při velkém se může vytvořit moc pěny a prádlo bude plavat ve vzduchových bublinkách a taky se špatně vypere, navíc v prádle potom zůstane alarmující množství pracího prášku, protože se špatně vymáchá! Takže méně je někdy více.

 

 

 

—————

Zpět


Kontakt

dokonalé praní