06.07.2013 15:21

Jak vybrat pračku

Výběr pračky není jednoduchá záležitost, výrobci nás zaplavují stovkami modelů praček a vybrat si tu správnou je někdy oříšek. Je to skoro jako nákup auta, protože pračka doma alespoň několik let bude sloužit (pokud se teda hned měsíc po záruce nepos*re, což je v poslední době více než možné). V dnešní době se na nás chrlí miliardy tun s prominutím sračkoidních výrobků (a to se netýká jen praček, to už je vyloženě u všeho) a tak i dřívě "kvalitní a spolehliví" výrobco jako např. AEG nebo Siemens dnes vyrábí pračky s životností asi 5, max. 7 let!!! Ale tak pračku potřebuje každá domácnost a pokusím se vám vybrat tu správnou :) 

V první řadě se vykašlete na energitický štítek, údaje na něm jsou ze superúsporného programu který trvá asi 4 hodiny a pere skoro na sucho, ten samozdřejmě používat nebudete, jediné co ej na něm důležité je hlučnost, to je zase dost důležité sledovat, protože koupit si třeba levnou pračku se šílenou hlučností, ze které vás bude bolet hlava, tak to taky není výhra! Samozdřejmě, že všechny pračky už mají třídu A+++++++++++ ale skutečnost je úplně jiná, klasický program na bavlnu při 40ti stupních spotřebuje třeba 0,8kWh a 70 litrů místo udávaných 0,64kWh a 43 litrů (navíc při 60ti stupních). 

Výběr výrobce: jak už jsem psala, je to spíš sázka do loterie, kvalita je někde hodně nízkou všech výrobců, navíc i záleží kus od kusu na co natrefíte, třeba vám zrovna vydrží přes 10 let a nebo se rozbije po záruce...ale přeci ještě existují kvalitnější výrobci a ti, kterým je lepší se vyhnout. Za ty nejméně kvalitní se obecně považuje nejvíce propagovaný Whirlpool (i já mám s Whirlpoolem ty nejhorší zkušenosti, Whirlpool a Polar je jeden výrobce), potom Indesit/Hotpoint (jeden výrobce), Candy/Hoover (taky jeden výrobce), Fagor/Brandt (taktéž), Samsung (výrobce čína), tolik propagovaný LG je také čína, Beko/Blomberg (opět jeden výrobce), o neznačkových výrobcích za pár korun ani nemluvně (Baumatic, ECG, Haier, Ardo, Goddess atd...) Za ty kvalitnější se považuje AEG/Electrolux (zase jeden výrobce) a Siemens/Bosch a za úplně nejkvalitnější se považuje Miele- tento výrobce garantuje životnost 20 let a svoje výrobky tvrdě testuje, ale ceny praček nejdou pod 25 tisíc a není problém mít pračku za 80 tisíc (ale vyplatí se to zase za těch 20 let? myslím, že ne. A  zase na druhou stranu, kdo se bude chtít dívat na stejnou pračku po 20ti letech? Když vývoj jde pořád nezastavitelně dopředu). Tím se výběr značně redukuje na 4 výrobce (AEG, Electrolux, Siemens a Bosch). 

Místo na pračku? Pokud máte neomezený prostor na pračku je nejlepší koupit si pračku standartní (se základem 60krát60 centimetrů), pokud máte omezený prostor (v bytě, nebo malé koupelně) vyrábí se tzv. úzké pračky s hloubkou třeba 44 cm. A nebo pračky vrchem plněné, musíte se sami rozhodnout jestli vám více vyhovuje plnění ze předu a nebo ze zhora, podle mě vrchem plněné pračky jsou naprosto nepraktické, pokud se nechcete pořád naklánět metr do útrob pračky a ve tmě hledat prádlo, navíc u vrchem plněných je navíc i špatně dostupný zásobník na prací prostředky, i ovládání je neprakticky vzadu a musíte se naklánět přes celou pračku. A po skončení praní si motat s bubnem a hledat malinká dvířka bubnu je taky "úžasné" ! Vůbec nedávejte na takové ty babské povídačky jakože, u praček s horním plněním snadno doplníte prádlo, to jde v pohodě i u předem plněných, protože vody je v bubnu málo a voda vám při otevření dvířek stejně nevyteče! Pračku s horním plněním bych brala už jako polední možnost, když to opravdu jinak nejde. Tím se defacto zůžil výběr na předem plněné klasické nebo úzké.

Co je opravdu důležité je hlučnost pračky.

Dívejte se na decibeli to že pračky má direct drive motor ještě neznamená, že je tichá! Za tiché pračky se považuje hlučnost při praní do 55 dB, při odstřeďování do 75 dB. Tuto hranici opravdu nepřekračujte, jinak vás z pračky bude bolet hlava a sousedi také nebudou nadšeni.

Za super tiché se považují při praní do 50 dB a při ždímání do 70 dB! 

 

 

 

—————

Zpět


Kontakt

dokonalé praní